Ett stort LIONS-TACK

Lions Jullotteri 2020

Lions Piteå/Öjebyn samt Solgerd Bengtsson Lussekatter till Äldreboende

Under många år har Solgerd Bengtsson, Piteå, bakat och skänkt bröd till bland annat den stora julmarknaden i Småstaden som Lions club Piteå/Öjebyn har. Men i år tog det tvärstopp på grund av coronan.

– När jag stod och bakade för några dagar sedan kom jag på vad jag skulle göra. Jag tycker att det är extra ledsamt och tråkigt för ”gamlen” under den här pandemin, så jag ringde till brorsan som är med i Lions och sa att jag vill baka lussekatter åt dem som bor på äldreboenden och till personalen, säger hon.

Närmare 600 lussebullar ska hon tillverka innan det är dags för leverans kvällen före lucia.

– Jag och Tommy Sundqvist, Lions bidragskommitté, kommer att köra ut fikat till Källbogården, Österbo, Ängsgården, Mogården, Berggården och Munkberga. Brödet är fruset och behöver tinas upp innan det kan avnjutas på luciamorgonen, säger Karl-Gustaf Näsström, före detta president i Lions club Piteå/Öjebyn.

Som pensionerad sjuksköterska följer Solgerd Bengtsson rekommendationerna och bakar med både handskar och munskydd. Smittskyddläkaren Anders Nystedt på Region Norrbotten har kontaktats för att allt ska gå till på ett säkert sätt.

– Jag snor ihop två degar per dag och på det får jag ihop cirka 140 bullar. Ungefär en vecka kommer det att ta innan allt är klart, men jag bakar inte varje dag. Det kanske blir någon dag som jag gör ett uppehåll, säger hon.

20 kilo mjöl, sex liter mjölk, ett kilo socker, 2,5 kilo smör, 12 paket jäst, 15 ägg och 18 paket saffran, och några paket russin kommer hon att behöva använda innan allt är klart.

– Min syster har ett hjärta av guld. Hennes idé, engagemang och det ideella arbete hon gör är helt fantastiskt och något utöver det vanliga. Vi står för ingredienserna, säger Karl-Gustaf Näsström.

När Lions ringde runt och frågade om boenden ville ta emot lussekatter trodde de inte att de var sant. De blev jätteglada.

– Det är en fantastiskt fin gest av dem, säger Siv Hansson, enhetschef på Mogården.

Överlämningen kommer förstås att ske coronasäkert.

– Vi kommer att lämna över fikabrödet vid ingången. Där möter personalen upp och tar

in det på boendet, säger Tommy Sundqvist.

Sen ringer en annan syster Ulla Nilsson och säger att hon har en kartong med det som hon stickat, vantar, sockar samt mössor. Detta går då till behövande som en gåva i juletider.

Lions Almanackor Hemkörda

Tankar om jul och Corona

Annons Hjälp Lions fylla julklappssäcken

Dragningslista Lionloppis Cykellotteri 2020